Panama City

Sillä, ettei suunnittele matkaa etukäteen, on hyvät ja huonot puolensa. Puerto Viejossa tärmäsimme niihin huonoihin. Alkuperäinen aikomuksemme oli jatkaa matkaa etelään rajan yli Panamaan, Bocas Del Toroon, ja viettää siellä muutama päivä. Mutta tietenkin uuden vuoden alla koko saari tuntui olevan täynnä. Paikan päältä olisi varmaankin saanut ainakin jonkun katon päänsä päälle, mutta emme jaksaneet lähteä kokeilemaan. Seuraava vaihtoehto oli käyttää jo ostettu bussilippu San Josesta Panamaan, mutta yllättäen myös kaikki bussit olivat täynnä.

Olisimme voineet tietysti olla Costa Ricassa vuodenaihteen yli ja jatkaa matkaa pahimman ruuhkan hellitettyä, mutta olimme jo aikaa sitten varanneet uudenvuodenaattona lähtevän purjevenematkan Panamasta Kolumbiaan. Eli ainoaksi vaihtoehdoksi jäi lentää San Josesta Panama Cityyn, vaikka matkabudjetti vähän vinkaisikin.

Shuttlematka San Joseen venähti vähän, kun jouduimme onnettomuuden takia käyttämään kiertotietä. Tauolla kuljettajamme (joka tiesi Suomesta ainoastaan Räikkösen ja näytti Hamiltonilta) kertoi San Josen ja Limónin välistä tietä kutsuttavan nimellä Ruta del Muerto. Selvisimme hengissä.

Taksia odottamassa Hostal La Cuestan portailla San Josessa
Taksia odottamassa Hostal La Cuestan portailla San Josessa

Toisin kuin viimeksi, tällä kertaa olimme San Josessa sen verran ajoissa, että ehdimme käydä syömässä ja pyörähtämässä pikaisesti keskustan kävelykadulla. Mutta kovin vieraaksi kaupunki silti jäi, ja aikaisin seuraavana aamuna lensimme Panamaan.

Ensimmäinen ja silmiinpistävin havainto Panama Citystä oli eteemme aukeava pilvenpiirtäjäviidakko. Vaikuttava. Hotellimme Bella Vista sijaitsi kuitenkin hieman vaatimattomammalla alueella, sellaisella mitä voi 55$ yö olettaakin. Ja dollareita todellakin, sillä vaikka Panaman virallinen rahayksikkö on balboa (1 PAB = 1 USD), niitä löytyy vain kolikkoina. Kaikki setelit ovat dollareita.

Paljon takseja ja pilvenpiirtäjiä. Tosin tässä kuvassa molempia vain yksi.
Paljon takseja ja pilvenpiirtäjiä. Tosin tässä kuvassa molempia vain yksi.

Heti aluksi kävi selväksi, että juuri minnekään ei kannata kävellä, eikä kaupungin mutkikas bussisysteemikään houkutellut eli taxilla siis. Taxeja löytyy enemmän kuin mistään, ne on helppo vinkata kadulta ja kyyti on suhteellisen halpaa. Osoitteetkin tuntuvat olevan tuttuja kuskeille eli ei tarvitse välttämättä selostaa millaisen talon tai maamerkin vieressä haluttu kohde sijaitsee.

Lenkkareita joka lähtöön
Lenkkareita joka lähtöön

Ostoskeskuksia on useita ja ne ovat ISOJA! Ensimmäisen päivän pyhitimme yhden sellaisen koluamiseen ja siihen vierähtikin koko päivä. Panama City on shoppausmekka ja erityisesti elektroniikka on edullista. Ostimme Maissisaarella hajonneen vesitiiviin kameran tilalle uuden ainakin satasen halvemmalla kuin mitä sen saisi Anttilasta.

Pipiolo -kengät eivät kuulosta kovinkaan mukavilta jalassa
Pipiolo -kengät eivät kuulosta kovinkaan mukavilta jalassa

Itse ostamistapahtuma ainakin isommissa elektroniikkaliikkeissä on melko neuvostoliittolainen. Ensin yksi myyjä tekee haluamastasi tuotteesta nimellä varustetun kuitin. Se käydään maksamassa kassalle. Maksukuittia vastaan jonotetaan itse tavara kolmannelta tiskiltä. Joka vaiheeseen liittyy paljon leimoja ja nimikirjoituksia. Mutta ehkäpä juuri tuon takia Panaman työttömyysprosentti on vain 2,7.

Panaman kanava
Panaman kanava

Panaman kanava on tietenkin must. Ja olihan se melkoinen, jonkinverran suurempi kuin Muroleen kanava, vaikka toimintaperiaate olikin tietty sama.

Vähänkin isompi laiva saattaisi naarmuttaa jo kylkensä
Vähänkin isompi laiva saattaisi naarmuttaa jo kylkensä
Casco Antigua, vanha kaupunki
Casco Antigua, vanha kaupunki
Vanha ja uusi kaupunki
Vanha ja uusi kaupunki
Melko moni vanhan kaupungin taloista kaipaisi pientä remonttia
Melko moni vanhan kaupungin taloista kaipaisi pientä remonttia
Täällähän on CityMarket
Täällähän on CityMarket

9 kommenttia: “Panama City

 1. Hyvää Uutta Vuotta Piipulat!! Nahkiaisen tiedot tuli tänään kahdesti! Todella outoa… oli +3, etelä kahdeksan ja hetken päästä +2 ja jotain muuta… Kaikkea en edes muista, kun häkellyin niin. Aivan mahtavia kuvia teillä ja teksti kulkee. Kumpi kirjoittaa? Onko muuten kanat alunperin just viidakosta kotoisin? Villejä kanoja, onko niitä? Hmm… Tänään näin närhen. On aika lämmintä.

  1. Todella hämärää. Olepa vast’edeskin tarkkana ja ilmoittele välittömästi jos vielä sekoilevat.

   Aika tarkkaan kirjoitellaan puoliksi.

   Ja ne kanat pitää kyllä nyt googlata…

   Hyvää uutta vuotta sinnekin!

 2. Uudenvuoden toivotukset Singaporesta! Karoliina, otitko yhteyttä entiseen koulutettavaan Auraan ? Hän oli muistaakseni Panamasta.

  1. Hyvää Uutta Vuotta Kolumbiasta! Muistan kyllä Auran, hänhän oli samaan aikaan Jittiman kanssa. En ottanut yhteyttä niinkuin en muihinkaan koulutettaviin tällä mantereella. Saamattomuutta..?

   Karoliina

 3. Teiskosta lyhyt Muroleelle.
  Menin Panaman kanavan päästä päähän. Sen itäinen pää on lännempänä kuin läntinen.

Vastaa