San Francisco, CA, jatkuu

Alcatraz kuuluu ehdottomasti niihin nähtävyyksiin, mihin San Franciscossa pitää tutustua. Lyhyt lauttamatka kaupungin edustalla sijaitsevalle kiviselle pikkusaarelle vie matkailijan täysin toiseen maailmaan. Vaikka saaressa on tapahtunut paljon, se tunnetaan ennenkaikkea kaikkein pahimpien rikollisten vankilana. Al Capone oli yksi heistä. Hänen selliään ei tiedetä, mutta ankea ja pieni se oli niinkuin kaikki muutkin sellit. Kaikkein pahimmaksi elämän Alcratzissa teki kuuleman mukaan se, että sellissä viruessaan pystyi, tuulen sattuessa käymään oikeasta suunnasta, kuulemaan vapaiden ihmisten ilakoinnin kaupungin humussa.

image

Hienosti rakennettu itsenäinen kierros vankilassa, entisten vankien ja vartijoiden toimiessa oppaina kuulokkeiden kautta, vei niin mukanaan, ettei muiden luuripäisten turistien hiippailua käytävillä juurikaan huomannut. Kuulokkeiden kautta välittyvä tunnelma kertoi vankien yksinäisyydestä eristysselleissä sekä epäonnistuneista pakoyrityksistä. Historian mukaan Alcatrazista ei ole onnistuneesti karannut kukaan, joskaan viittä karkuria ei ole koskaan löydetty.

image

Vankila suljettiin vuonna 1963. Meille aivan uutta tietoa oli, että 1960-luvun lopulla intiaanit valloittivat saaren vaatien oikeutta itselleen samalla estäen teksasilaisen liikemiehen kasinon rakentamisaikeet. Valtaus päättyi 19 kuukauden kuluttua ja Alcatrazista tuli puolivahingossa turistinähtävyys.

image

Chinatown on myös oma lukunsa. Se on maailman suurin kiinalaisyhteisö Aasian ulkopuolella, eli ei ole ihme, että San Franciscon busseissa opasteet ovat englannin ja espanjan lisäksi myös kiinaksi. Turisteja siellä käy enemmän kuin Golden Gatella, mutta hyvin ne kaikki tuntuvat mahtuvan sadantuhannen kiinalaisen, ravintoloiden ja ruokakauppojen sekaan. Kiinalaiset tuntuvat pysyttelevän lähinnä omissa piireissään ja heidän englannin lausumisensa on vähintäänkin hankalaa ymmärrettävää. Kysymykseen”Are you hankuli?” oli vaikea vastata, ennenkuin tajusimme, että kysyjä tarkoitti nälkää.

Melkoisen suuri osa kiinalaisten ruokakauppojen myymistä eineksistä jäivät meiltä tunnistamatta. Vasemmalla merikurkkuja. Ehkä.
Melkoisen suuri osa kiinalaisten ruokakauppojen myymistä eineksistä jäivät meiltä tunnistamatta. Vasemmalla merikurkkuja. Ehkä.
Halloween näkyi vahvasti katukuvassa
Halloween näkyi vahvasti katukuvassa
Vanhoissa raitiovaunuissa on tyyliä
Vanhoissa raitiovaunuissa on tyyliä
Alcatraz
Alcatraz

Yksi kommentti: “San Francisco, CA, jatkuu

Vastaa