Bonaire on äänestetty monesti Karibian parhaaksi rantasukelluspaikaksi. Koko saarta ympäröivä vesialue on rauhoitettu luonnonpuistoksi, ja sukeltamiseenkin täytyi ostaa 25 dollarin hintainen luonnonpuiston käyttömaksu. Sukeltajilta vaaditaan myös näyttökoe, että buoyancy (onkos se noste suomeksi…?) on kunnossa. Eli ettei siis lanata sukeltaessa koralleja matalaksi.
Kaiken hehkutuksen jälkeen olisimme ehkä odottaneet vielä hienompaa sukellusta. Nyt se ei eronnut paljoakaan viimevuotisesta Curacaon sukellusreissusta. Sinänsä ei mikään ihme, sillä Curacao on vain 80 kilometrin päässä. Ei se toki pettymys ollut, päinvastoin. Koko jutun pointtihan on rannalta sukeltaminen. Ja täällä se onnistuu. Merkittyjä sukelluspaikkoja on 86, suurin osa suojaisella länsirannalla. Sukeltajia on paljon enemmän kuin Curacaolla, suosituimmissa paikoissa oli porukkaa joskus jopa tungokseen asti. Mutta viereinen paikka oli aina maksimissaan kilometrin päässä, koskaan ei meidän tarvinnut ruuhkassa sukeltaa.
Näkyvyys veden alla ei ollut paras mahdollinen. Jossain vaiheessa vedet samenivat ja kylmenivät selvästi, 25-26 asteeseen normaalin 28-29 asteen sijasta. Paikalliset sukeltajatkin ihmettelivät asiaa.
Sukelluskeskuksia saarelta löytyy kymmeniä, eli meillä oli vaikeuksia päättää, mistä vuokraisimme kamat. Päädyimme Dive Friends Bonaireen sen saamien hyvien arvostelujen takia, ja siksi, että heillä oli viisi toimipaikkaa ympäri saarta. Pullojen vaihto täysiin sujui siis kätevästi missä tahansa. Dive Friendsin kanssa teimme myös yhden venesukellusretken viereiselle Klein Bonairen asumattomalle saarelle.
Reilussa parissa viikossa ehdimme tehdä 21 pitkää sukellusta, joista kaksi veneestä ja loput rannalta. Kahdestaan rannalta sukeltaminen oli edelleen aivan parasta, kun saimme mennä miten halusimme, rauhassa ja omaan tahtiin. Rauhallisuudesta kertoo sekin, että täällä sukellusaikamme olivat pitempiä kuin koskaan aikaisemmin, lähes jatkuvasti yli 60 minuuttia.